Bemutatkozás


     A horgásztó Heves megyében, közel a Mátra lábához, a 3207-es út Kált és Heves-Alatkát  összekötő szakasza mellett, pár km-re az M3-as autópálya mentén helyezkedik el.

   

     Sóderbányászat következtében a '70-es évek végén alakult, majd a bányászat befejeztével a területen működő horgászegyesület kezelésébe került, akik megkezdték a haltelepítést, és a horgásztevékenységet a tavon.  Az utóbbi években magánkézbe került a tó, és a horgászati tevékenység is megszűnt. Az évekig háborítatlan környezetet a tógazda tevékenysége törte meg, a régi horgászhelyek újra előtérbe kerültek, faházak épültek, Férfi női mosdó és zuhanyzó került kialakításra, majd az idei (2015) évtől ismét megindult a horgászati tevékenység.

 

  A Tó alapterülete 3,5 hektár, átlagmélysége 2-2,5 méter, a legmélyebb pontja 4,5 méter. A meder változatos, törések, púpok, kagylópadok tarkítják, a partszéleket bedölt fák bokrok színesítik, remek haltartóhelyeket kínálva. A tavon kizárólag sporthorgászat engedélyezett, hal nem vihető el. A tó halfaunája változatos, elsősorban a nagytestű pontyok teszik ki, de szép számú ragadozó állomány (süllő, harcsa, csuka) is él a vízben. Törpeharcsa nem található. A tavalyi év teszthorgászatai alapján elmondhatjuk, hogy nem mindennapi halállománnyal rendekezik a tó, a halak átlagsúlya 6-8 kg, de rengeteg 10 kg feletti hal került kifogásra. A jelenlegi tórekord 14,3 kg. Halai rendkívül erősek, igazi harcosok. A pontyok mellett szép számmal található a tóban amúr is, melyek megfogása külön élményt jelent.